Abonnér

Se alle dagsordener og referater fra dette mødeforum

Referat
til
mødet i Regions-MEDudvalget
den 25. april 2024 kl. 12:00
i Regionshuset Viborg, Skottenborg 26, mødelokalde B4

 


Sagnr.: 1-01-72-25-23

1. Mødedeltagere

Beslutning

Ledersiden

Jonas Dahl (regionsdirektør), Anders Kjærulff (koncerndirektør), Lisbeth Holsteen Jessen (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Horsens), Henning Voss (hospitalsdirektør, Regionshospitalet Gødstrup), Palle Juelsgaard (lægefaglig direktør, Præhospitalet), Jimmy Riberholdt (funktionsleder, Socialområdet), Ann-Britt Wetche (socialdirektør, Socialområdet), Tina Ebler (hospitalsdirektør, Psykiatrien, Brian Brøndum Møller (hospitalsdirektør, HE Midt), Ditte Hughes (vicedirektør, Koncern HR), Jørn Mørup (vicedirektør, Koncern HR), Jakob Olesen, (sekretariatschef, Koncern HR, Stab), Rachel Mortensen, (HR-konsulent, Koncern HR, Stab)


Medarbejdersiden

Anja Laursen (kredsformand, DSR Kreds Midtjylland), Nethe Lunden (faglig sekretær, 3F Aarhus Rymarken), Lone Skov (faglig sagsbehandler, 3F, Viborg), Laila Garsdal Petersen (sygeplejerske, DSR, Hospitalsenheden Vest), Lene Thorbjørnsen (bioanalytiker, Dbio, Hospitalsenhed Midt), Alexander d`Amore (reservelæge, YL, AUH), Henrik Ørskov (sygeplejerske, DSR, Psykiatri), Mette Højbjerg Skjødt (lægesekretær, HK, Regionshospitalet Viborg), Helle Maibritt Jørgensen (telefonist, HK, AUH), Rene Lodal Christensen (Granbakken, SL), Ulla Gram (formand, FOA Silkeborg), Peter Hansen (fuldmægtig, DJØF, Regionshuset Viborg), Tanja Lyth (jordemoder, Jordemoderforeningen, AUH), Kirsten Hansen (sygeplejerske, DSR, AUH), Michael Møller Dalsgaard (SOSU, FOA, RH Randers), Pernille Eriksen (fysioterapeut, Danske Fysioterapeuter, AUH), Helle Larson (civilingeniør, IDA, Regional Udvikling), Laura Sophie Gjedde (suppleant, YL), Morten Krogh Christiansen (reservelæge, YL, Regionshospitalet Horsens),


Øvrige deltagere

Torben Agerkilde, Bygningschef, Byggeri og Ejendomme, deltager under punktet om samling af regionens bygherreorganisation. Mette Flemming, personalejurist, Koncern HR Stab, deltager under punktet om regler for registrering af ansattes arbejdstid.


Afbud

Poul Michaelsen (koncerndirektør), Kim Kofod Hansen (udviklingsdirektør, Regional Udvikling), Thomas Balle Kristensen, (hospitalsdirektør, AUH), Jette Nielsen (regionsformand, Kost og Ernæring), Christina Thisted-Høeg (radiograf, RAR, Hospitalsenhed Midt), Karin Vestergaard (regionsformand, Dbio Midtjylland), Søren Holmgård Knudsen (ambulancebehandler, FOA, Præhospitalet),Mette Bærentsen (sygeplejefaglig direktør, Regionshospitalet Randers), Lone Winther deltager i mødet som repræsentant fra Randers, Jens Boe Krag, (plejer, FOA, Psykiatri).

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

2. Godkendelse af dagsorden og referat (kl. 12.00-12.05 - 5 min)

Resume

Dagsorden til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 8. februar 2024 godkendes.

Det indstilles,

at dagsordenen godkendes og


at referat af RMU-mødet 8. februar 2024 godkendes.

Sagsfremstilling

Dagsorden til mødet godkendes, og det afklares, om der er emner til eventuelt. Referat af RMU-mødet 8. februar 2024 godkendes (vedlagt).

Beslutning

Dagsorden og referat af møde 8. februar 2024 blev godkendt.


Der var fra medarbejderside følgende emner til eventuelt og kommende møder:


• Ønske om at drøfte sløring, logning og pseudonymisering på mødet, hvilket blev drøftet under punktet om nye regler for registrering af ansattes arbejdstid, hvor personalejurist Mette Flemming deltog.


• Ønske om at drøfte samarbejdet i RMU, som blev drøftet under punktet om plan-lægning af døgnseminar 2024.


• Ønske om at sætte et punkt på dagsordenen om Feriefonden for Region Midtjyl-land på et senere møde.


• Det blev bemærket, at der er behov for en drøftelse af Midtnyt og herunder for-matet og anvendelsen af magasinet, inkl. henholdsvis ledelsens og medarbejder-nes forventninger til, om medarbejderne forventes at læse Midtnyt. Det blev aftalt at invitere Koncern Kommunikation til et RMU-møde.


Jonas Dahl takkede Helle Maibritt Jørgensen, som går på pension efter 45 års ansættelse på AUH med udgangen af maj måned 2024, for hendes indsats og engagement RMU.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-31-77-556-21

3. Temadrøftelse: Præsentation af og dialog om projekt "Matterhorn" - resultater fra kortlægning af funktionslederes trivsel og psykiske arbejdsmiljø på hospitaler i Region Midtjylland (kl. 12.05-13.05 - 60 min)

Resume

"Matterhorn – Ledelse af trivsel og psykisk arbejdsmiljø" er et forsknings- og ledelsestræningsprojekt i et samarbejde mellem Region Midtjylland, Koncern HR Udvikling og Aarhus Universitet, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse og Psykologisk Institut. Som en del af projektet er der i forsommeren 2022 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt 686 mellemledere med personaleansvar i Region Midtjylland.

Det indstilles,

at RMU orienteres om hovedbudskaber af undersøgelsen med mulighed for spørgsmål og dialog.

Sagsfremstilling

Punktet blev på sidste RMU-møde udsat til et kommende møde.


Ditte Hughes vil kort præsentere hovedbudskaber af undersøgelsen, og hvordan der er arbejdet med opfølgningen. Hvorefter der vil blive lagt op til spørgsmål og dialog ved bor-dene med opsamling i plenum.


"Matterhorn – Ledelse af trivsel og psykisk arbejdsmiljø" er et forsknings- og ledelsestræningsprojekt, der gennemføres i perioden 2021 – 2024. Projektet foregår i et samarbejde mellem Region Midtjylland, Koncern HR Udvikling og Aarhus Universitet, Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse og Psykologisk Institut.


Det er en afgørende ledelseskompetence at have viden om og et handlingsrepertoire i forhold til ledelse af psykisk arbejdsmiljø og i forhold til at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø for lederne selv.


Formålet med forskningssamarbejdet er at løfte de ledelsesmæssige kompetencer blandt funktionsledere med personaleansvar i sundhedsvæsenet i Region Midtjylland. Med udgangspunkt i eksisterende forskning på området undervises og trænes mellemledere fra Region Midtjyllands arbejdspladser i håndtering af deres egen og deres medarbejderes trivsel og psykiske arbejdsmiljø. Det undersøges, om det at træne ledere i viden og kompetencer rettet mod trivsel og psykisk arbejdsmiljø har en effekt på både lederes kompetencer og medarbejderes psykiske arbejdsmiljø, og om træningen har en positiv effekt på ledernes og deres medarbejderes trivsel. Fremmende og hæmmende faktorer for implementeringen af træningen indgår også i undersøgelsen.


Det er desuden målet at skabe solid forskningsmæssig viden om effektiv ledelsestræning samt belyse kontekstuelle faktorer, der kan have betydning for succesfuld implementering af træningen. Projektet sigter mod at levere viden med stor relevans for både praksis og forskning.


I projektet deltager ca. 160 funktionsledere med personaleansvar, som er fordelt på henholdsvis en interventions- og en ventelistekontrolgruppe. Interventionsgruppen har i første halvår af 2023 været igennem et forløb med undervisning og træning. Forløbet er afsluttet juni 2023. Ventelistekontrolgruppen har haft mulighed for at deltage i et informationsmøde i forsommeren 2023 og gennemfører træningsforløb i første halvår af 2024.


Som en del af studiet er der gennemført en spørgeskemaundersøgelse udsendt til 686 funktionsledere med personaleansvar i Region Midtjylland. Undersøgelsen opnåede 504 svar og dermed en svarprocent på 73,5% hvis alle besvarelser også delvise svar tages med. I alt svarede 460 ledere på hele spørgeskemaet (67,1%).


Udvalgte resultater fra ”Kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø på hospitaler i Region Midtjylland”:

  • Funktionslederne har hovedsageligt store ledelsesspænd med et gennemsnitligt spænd på 34,7 medarbejdere
  • Region Midtjylland har generelt veluddannede funktionsledere og 71% har gennemført mindst én lederuddannelse
  • Der stilles store krav i arbejdet som funktionsleder. Funktionslederne arbejder i gennemsnit knap 43 timer om ugen, og op til 70 timer i nogle tilfælde
  • Funktionslederne føler sig godt klædt på til opgaven
  • Funktionslederne giver overvejende en positiv vurdering af jobtilfredshed og psykologisk tryghed
  • 21% af funktionsledere overvejer hyppigt at forlade deres stilling
  • 70% af funktionslederne angiver, at de i et eller andet omfang har følt sig stressede
  • 32% oplever klare symptomer på udbrændthed
  • 37% vurderer, at deres samlede søvnkvalitet er dårlig eller mindre god
  • 17,7 % oplever i lav grad, at deres nærmeste leder følger op på samtaler om problemer i arbejdet


For en uddybning henvises til side 6 og 7 i den samlede datarapport, hvor udvalgte resultater kort præsenteres.


HR-forum er følgegruppe for projektet og vurderede på mødet 20. april 2023, at den samlede koncernledelse skulle præsenteres for resultaterne af kortlægningen af funktionsledernes trivsel og psykiske arbejdsmiljø på hospitaler i Region Midtjylland.


Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen blev forelagt Koncernledelsen på mødet 25. maj 2023 og HR-forum på mødet 1. juni 2023.


Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen-/rapporten er offentliggjort på Aarhus Universitets hjemmeside og blev sendt til Regionsrådet 23. juni 2023 og til RMU den 28. juni 2023.


Koncern HR, Udvikling har med afsæt i de identificerede behov i spørgeskemaundersøgel-sen udarbejdet et oplæg til konkrete tiltag, der understøtter funktionslederne i Region Midtjylland. Oplægget har været drøftet og kvalificeret på HR-/Personalechefmødet 23. august 2023 og blev efterfølgende forelagt HR-forum på mødet 14. september 2023. Der vil blive orienteret nærmere om dettte i forbindelse med det oplæg, der præsenteres på RMU-mødet.


Den samlede datarapport med resultater fra kortlægning af funktionsledernes psykiske arbejdsmiljø på hospitaler i Region Midtjylland er vedlagt.

Beslutning

Ditte Hughes præsenterede hovedbudskaber af undersøgelsen, og hvordan der er arbejdet med opfølgningen.


De slides, som blev anvendt i forbindelse med præsentationen, er vedlagt som bilag.


Der blev herefter lagt op til spørgsmål og dialog ved bordene med efterfølgende opsamling i plenum.


Opsamling på gruppedrøftelser i plenum:


Bord 1

• Undersøgelsen giver et godt grundlag for bedre og lettere ledelse, men der er og-så udfordringer:

• Forventningsafstemning med hensyn til, hvad skal man lave.

• Der er mindre støtte fra HR til de administrative personalerelaterede opgaver.


Bord 2

• Diversitet og forskellighed i funktionsledergruppen belyses ikke meget, men har betydning og kan give forskellige udfordringer.

• Ledelsesspændet er stort. Tendens til at opfinde nye ledelseslag, som er sat i ver-den til at løse opgaver for funktionslederne.

• Stor forskel i opgaveportefølgen.

• Faglig ledelse er fortsat afgørende.


Bord 3

• Vigtigt emne at sætte på dagsordenen.

• Fokus på at ledelse gør en forskel for medarbejderne.

• Ifølge Koncern HR, Udvikling, kører de meget ”ambulancekørsel” til nye ledere, hvilket har inspireret til forskellige initiativer for nye ledere på socialområdet.



Bord 4

• Ledelse betyder noget og er vigtigt.

• Medarbejderne kan tage for meget hensyn til lederne, når det ikke går så godt, og det kan ende i en dårlig cirkel. Det giver tillidsrepræsentanten en rolle i forhold til at få italesat udfordringen.

• Ledelsesopgaven har ændret sig – der er kommet mange nye opgaver og lederne er
også blevet
”en skulder” i forhold til det hjemlige for medarbejderne.

• Det skal være tydeligt, hvornår det er en ledelsesopgave og ikke, men der vil væ-re gråzoner og medarbejderes forventninger er meget forskellige.


Ditte Hughes takkede for bemærkninger, som vil blive taget med tilbage til Koncern HR, Udvikling, som arbejder med ledelsesudvikling. Hun understregede afslutningsvist, at le-derrekruttering er vigtig, og det at få valgt de rigtige fra en start. Der eksisterer en række lederudviklingsforløb for såvel nye som erfarne ledere i Region Midtjylland.


Konklusion

RMU fik en orienteringen om hovedbudskaber af undersøgelsen efterfulgt af spørgsmål og dialog ved bordene. Bemærkningerne vil blive taget med tilbage til Koncern HR, Udvik-ling.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-21-78-2-24

4. Status vedrørende økonomi og regnskab og dialog om evt. input til budgettet 2025 (kl. 13.05-13.35 - 30 min)

Resume

Der gives en orientering om status på økonomien på baggrund af regnskab 2023 og de usikkerheder, der er forbundet hermed, da vurderingen er foretaget tidligt på året. Der vil i den forbindelse være mulighed for spørgsmål og dialog.

Derudover kan der være en indledende drøftelse af indholdet i den udtalelse/bemærkning, som RMU har mulighed for at fremsende til regionsrådets 1. behandling af Budget 2025. Endelig kan RMU give input til den langsigtede plan for økonomien, som der arbejdes med frem mod Budget 2026.

Det indstilles,

at RMU orienteres om status for økonomien med mulighed for spørgsmål og dialog,


at RMU har en indledende dialog om evt. udtalelse/bemærkninger fra RMU-medarbejdersiden til 1. behandlingen af Budget 2025 og


at RMU giver input til den langsigtede plan for økonomien, som der arbejdes med frem mod Budget 2026.

Sagsfremstilling

Status vedrørende økonomi og regnskab 2023

Der gives et oplæg om status for økonomien i Region Midtjylland på baggrund af regnskab 2023 samt vurdering af områder, hvor der hvert år ved budgetlægningen laves en vurdering af udgiftsbehovet. Denne vurdering foretages forholdsvis tidligt på året, og der er fortsat mange usikkerheder forbundet med vurderingerne for 2025, og disse usikkerheder vil blive skitseret. Der vil i forbindelse med oplægget om økonomien være mulighed for spørgsmål og dialog.


Input til Budget 2025

Regionsrådet vedtog d. 28. februar 2024 budgetprocessen for Region Midtjyllands Budget 2025. Med den plan er der ikke længere drøftelse af input til budgettet i de stående udvalg, og der er derfor heller ikke indskrevet i budgetprocessen, at RMU skal give input til Budgetseminar 2, der afholdes i juni.


Det er fortsat indskrevet i budgetprocessen, at RMU-medarbejdersiden som tidligere år har mulighed for at give en udtalelse/bemærkninger til regionsrådets 1. behandling af budgettet, der finder sted i august. RMU kan på nærværende møde have en indledende dialog om, hvad indholdet i udtalelsen/bemærkningen skal være. Fristen for at afgive udtalelse/bemærkninger til 1. behandlingen af Budget 2025 er d. 24. juli 2024.


Forslag til Budget 2025 sendes i høring d. 8. august 2024, hvorefter der er frist for høringssvar fra HMU'erne d. 23. august 2024 og frist for supplerende høringssvar fra RMU d. 28. august 2024, når RMU har haft lejlighed til at læse høringssvarene fra HMU'erne.


Langsigtet plan for økonomien

Regionsrådet afholdt Budgetseminar 1 i marts 2024, hvor et punkt på dagsordenen var en langsigtet plan for økonomien. Der er flere forhold, der gør at udarbejdelsen af denne plan vil strække sig over længere tid.


I 2024 arbejder hospitalerne med at skabe strukturel balance i økonomien samt implementeringen af Politisk Spareplan 2024. Sundhedsstrukturkommissionen forventes desuden at komme med sit udspil til en strukturreform 2024. Sundhedsstrukturkommissionen skal ligeledes se på finansierings- og incitamentsstrukturer, herunder evt. bloktilskudsfordelingen og de socioøkonomiske kriterier herfor.


Den langsigtede økonomiske plan forberedes ved, at regionsrådet i løbet af 1. halvår 2024 afklarer, hvilke arbejder og analyser der skal igangsættes og gennemføres i 2. halvår 2024 og starten af 2025 med henblik på at identificere tilpasninger, der kan skabe økonomisk råderum. Implementeringen af den langsigtede plan kan således påbegyndes som en del af budget 2026.


Der er for budget 2025 usikkerhed om bloktilskudsfordelingen, p/l-regulering og derudover har Finansministeriet nedjusteret det demografiske træk for regionerne fra 1 mia. kr. til 750 mio. kr. Dette tilsammen giver forventeligt ikke et økonomisk råderum i Budget 2025.


RMU kan drøfte input til arbejdet med den langsigtede plan for økonomien, som der arbejdes med frem mod Budget 2026.

Beslutning

Jonas Dahl orienterede om status vedrørende økonomi og regnskab indenfor sundhed, Regional Udvikling og socialområdet samt en foreløbig vurdering af, hvor vi er udfordret i 2025. Han gennemgik afslutningsvist inddragelsen af MED-systemet i forhold til budget 2025.


De slides, som blev anvendt i forbindelse med orienteringen, er vedlagt som bilag. De blev også udsendt på mail til RMU umiddelbart efter mødet.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Der opstod desværre på et tidspunkt fortællinger om, at når der kommer lønmid-ler, så medfører det ufinansierede merudgifter og afskedigelser – både i forhold til OK24 og trepartsmidlerne. Det bør vi undgå. Lønmidlerne kommer ud, som de ple-jer. Vi bliver kompenseret, for den overenskomst, der er indgået. Vi er i gang med at finde en model for, hvordan vi ruller trepartsmidlerne ud.


• Kommer PL-reguleringen samtidig med, at afdelingerne har udgiften eller senere? April- og majlønnen bliver reguleret med majlønnen. PL-rullet plejer først at kom-me omkring første uge i juli. Der er en lille forsinkelse.


• Hvornår skæres P-reguleringen? Den er Finansministeriet ved at beregne lige nu.


• Det ville have været godt at have plancherne før RMU-mødet.


• I forhold til regnskab 2023 ender vi nu næsten på nul. Tidligere på året så det rig-tig skidt ud. Hvordan er vi nået dertil? Spareplaner i forhold til Silkeborg og Viborg var jo ikke indfriet på det tidspunkt? Silkeborg har ikke noget med budget 2023 at gøre. Vi trådte hårdt på bremsen. Meget vedligehold er skubbet, der var intelligent ansættelsesstop og uddannelsestilbageholdenhed. Det er baggrunden for at vi nåe-de i mål. Hvis vi ikke have trådt på bremsen, ville det være gået meget galt. Vi ser fortsat ind i ubalancer i de kommende år.


• Der er noget symbolpolitik i uddannelsesstoppet. Gødstrup og AUH er meget pres-sede økonomisk. Der er skåret ind til benet alle steder, men i Gødstrup og på AUH er der skåret en luns af. Vi er meget tæt på en smertegrænse, hvor det ikke læn-gere er forsvarligt. Man skal tænke sig godt nok og på et tidspunkt sige, nok er nok. Vi er vist tæt på benet på alle matrikler. Anerkender fuldt ud, at det er en stor udfordring.


• For at lande regnskabet har vi ”lånt” nogle penge rent regnskabsmæssigt fra fx forskningsmidler, som skal bruges til forskning, men som ikke er brugt endnu. De samlede ”lånte” penge, hvor meget beløber det sig til? Det er ikke lånte penge, men det er korrekt, at der blev lavet en regnskabsændring for tre år siden, hvor forskningsmidler indgår som en del af budgettet. Forskningsmidlerne kommer ind i regnskabet det år, hvor de kommer, og nogle af pengene skal først bruges det kommende år. Der skal gerne være en vis kontinuerlighed i det.


• Alle de udskudte projekter, hvor mange penge beløber det sig til? Vi lavede en oversigt til forretningsudvalget. Vi har kørt lagrene relativt langt ned og en række investeringer på hospitalerne er udskudt.


• Vi har udskudt rigtig meget vedligeholdelser. Vi blev begunstiget af nogle engangs-bevillinger fra covid/influenza fra staten, som kom ud relativt sent på hospitalerne.


• Det er en gentagende proces. Det går ok først på året, så kommer vi til sommer-ferien, og så står det rigtig skidt til, og vi skal vi spare i efteråret. Hvordan kom-mer vi ud af den gentagelse? Vi er i gang med at se vores analysemodeller igen-nem. Alle har en interesse i så gode prognoser som muligt.


• Vi kommer til at jage, hvad det var, der skete. Medarbejdersiden har ikke et tyde-ligt billede af, hvordan det gik fra at være et kæmpeunderskud til et nul. Der var ansættelsesstop i en periode og uddannelsesstop. Har det givet en besparelse, og hvad så nu, hvor det er ophævet? På hospitalerne var der rigtig hårde opbrems-ninger i form af stillinger, som ikke blev besat. Tidligt på året var der en vurdering af et markant større underskud på praksisområdet, som blev bedret ligesom til-skudsmedicin. Der er nogle forbedringer undervejs, som gemmer sig bag disse tal.


• Det kan blive lidt tilfældigt, hvordan besparelsen er udmøntet, og hvordan har be-sparelsen virket. Det har været forskelligt fra matrikel til matrikel.


• Det ville være ønskværdigt, hvis vi fik reflekteret over, om det er de rigtige be-sparelser, vi har lavet? Har det udmøntet sig på den rigtige måde? Man skal hand-le, men man bør også reflektere over, om man har gjort det rigtige. Vi har nogle erfaringer, som vi kan tage med os og gøre nytte af løbende. Politikerne bad om et økonomisk sparekatalog og tog en beslutning om besparelserne. Direktionen skal sikre at vi
overholder den økonomiske ramme og
udredningsretten. Er der konkrete forslag er vi lydhøre.


• I 2023 var der en økonomisk opbremsning, og det er der arbejdet ben hårdt på. Derover kom der et politisk sparekatalog, som skulle sikre en fremadrettet struk-turel balance. Det er to forskellige spor, som blandes sammen i denne dialog.


Konklusion

RMU fik en orientering om status for regnskab 2023, økonomien og budget 2025 med efterfølgende dialog herom.





Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

5. Status og dialog vedrørende sundhedsstrukturkommissionen (kl. 13.35-13.55 - 20 min)

Resume

Der orienteres på mødet om status vedrørende sundhedsstrukturkommissionens arbejde med mulighed for spørgsmål og bemærkninger.

Det indstilles,

at RMU orienteres om status vedrørende sundhedsstrukturkommissionens arbejde med mulighed for spørgsmål og bemærkninger.

Sagsfremstilling

Der orienteres på mødet om seneste nyt vedrørende sundhedsstrukturkommissionens arbejde. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål og komme med bemærkninger.


Sundhedsstrukturkommissionen skal afslutte sit arbejde med én samlet afrapportering i foråret 2024.


Link til Indenrigs- og sundhedsministeriets hjemmeside, hvor strukturkommissionen og dens opgave mv. beskrives nærmere: https://ism.dk/temaer/sundhedsstrukturkommissionen

Beslutning

Jonas Dahl orienterede om status vedrørende sundhedsstrukturkommissionens arbejde, som er gået ind i den afsluttende fase. Kommissionen forventer at afslutte sit arbejde medio juni med henblik på efterfølgende afrapportering til regeringen.


Planen er, at Danske Regioner afgiver et samlet høringssvar 27. juni 2024. Regionsrådet vurderer herefter, om de føler sig fuldt dækket af dette høringssvar. Regeringen vil ned-sætte et sundhedsudvalg og forventes at melde ud i starten af august, hvorefter de poli-tiske forhandlinger går i gang. Vi ved ikke, hvornår der ligger en endelig aftale. Der skal efterfølgende laves en følgelovgivning - formentligt i oktober/november måned.


Vi bør have en opmærksomhed på socialområdet og Regional Udvikling, da der er meget usikkerhed om, hvad der kommer til at ske for deres vedkommende. Det hedder jo en sundhedsstrukturkommission. Der bør også være opmærksomhed på psykiatrien, da det er svært at se, hvad kommissionen kommer til at sige om det.


Det planlægges at afholde nogle informationsarrangementer i regionshusene, når vi ved noget mere. Det er formentligt mest de medarbejdere, som arbejder i regionshusene, som bliver berørt.


De slides, som blev anvendt i forbindelse med orienteringen, er vedlagt som bilag.


Konklusion

RMU fik en orientering om status vedrørende sundhedsstrukturkommissionens arbejde. Der lægges op til en temadrøftelse om kommissionens anbefalinger på næste RMU-møde 19. juni, hvor de forventes at foreligge.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

6. MED-høring om samling af regionens bygherreorganisation (kl. 13.55-14.10 - 15 min)

Resume

Regionsrådet har i forbindelse med Budget 2024 ønsket at få fremsat forslag til samling af regionens bygherreorganisation. Direktionen har derfor udsendt vedlagte materiale via MED-systemet den 2. april med oplæg til, hvordan en samling kan gennemføres. Høringsfristen for HMU'erne er sat til den 24. april 2024, og RMU har mulighed for at komme med bemærkninger på mødet.

Det indstilles,

at der gives en kort orientering om status og indkomne høringssvar med mulighed for spørgsmål og bemærkninger.

Sagsfremstilling

Forslaget, som er beskrevet i de vedlagte bilag, indbefatter en organisatoriske ændring for de medarbejdere, der overvejende arbejder med de større/største anlægsprojekter. Medarbejderne er i dag typisk ansat i enten projektafdelinger, tekniske afdelinger eller evt. planafdelinger på tværs af hospitalsenhederne. Der er ligeledes medarbejdere ansat i fællesstabene. Samlingen foreslås organisatorisk placeret i Koncernøkonomi, i kontoret Byggeri og Ejendomme.


Alle medarbejdere bevarer som udgangspunkt nuværende ansættelses- og lønvilkår, herunder nuværende faste arbejdssted. Formålet er faglig konsolidering og styrkelse ved at samle fagområdet og specialisterne under en samlet ledelse med et tværgående, regionalt perspektiv på opgaver, faglighed, rekruttering og fastholdelse. Der er ikke tale om en besparelse, og der er ikke forudsat reduktion i medarbejderstaben som følge af omorganiseringen.


De decentrale byggeorganisationer er i dag organiseret på forskellig vis ligesom mængden og typer af opgaver varierer. Der er derfor behov for en dialogproces med de områdeansvarlige på de enkelte hospitaler/enheder for at klarlægge, hvilke medarbejdere der overvejende er beskæftiget med de omfattede anlægsprojekter, og som derfor påtænkes overført til den samlede bygherreorganisation. Under forudsætning af regionsrådets godkendelse af samlingen henholdsvis modellen herfor vil der efterfølgende blive etableret en Implementeringsgruppe med repræsentation fra alle berørte enheder med henblik på yderligere konkretisering. Kommentarer fra MED-høringen (vedlagt), inklusiv eventuelle bemærkninger fra RMU (opsummeres i referatet), vil blive viderebragt til den politiske behandling i maj og som baggrundsmateriale for Implementeringsgruppens arbejde.

Beslutning

Anders Kjærulff orienterede om status vedrørende forslaget om samling af regionens bygherreorganisation og de indkomne HMU-høringssvar.


Der er taget en politisk beslutning om at samle bygherreorganisationen. Det gør politikerne for at sikre sig 1) at økonomien overholdes, 2) fastholde faglighed og konkrete med-arbejdere i vores organisation, 3) kompleksiteten bliver samlet set større og 4) ønske om mere bæredygtighed.


Der er nedsat et politisk udvalg, og de ønsker at komme tættere på byggerierne og ud-buddene.


Endelig er der også en ambition om på bestemte felter at kunne erstatte køb af dyre eks-terne rådgivere med egne medarbejdere.


Der er rejst en række bekymringer, som er forståelige. Fx om hospitalsledelser har tilstrækkelig god føling med byggerierne, hvis organisationen ikke er ”in side”. Der er også bekymring i forhold til, hvor medarbejderne placeres, og hvem de refererer til. Om der vil være ordentlig sammenhæng mellem det kliniske miljø og byggeorganisationen, når byggeorganisationen rykker ud fra hospitalerne. Der er også rejst opmærksomhed på, at der er to bygningsdirektører. Begrundelsen for sprogbrugen Øst og Vest om de to bygningsdirektører er ment som et signal om, at medarbejderne ikke bliver sendt rundt i hele regionen. Der er også peget på sundhedsstrukturreformen, hvor man eventuelt vil samle forskellige funktioner på nationalt niveau. Vi kommer under alle omstændigheder til at lave en opdeling mellem byggeri og tekniske installationer.


Der er anerkendelse af, at processen har været meget komprimeret. Det, der sker nu, er, at der nedsættes en Implementeringsgruppe, som skal være med til at sikre, at vi lander det
på en god måde.


RMU fik først HMU-høringssvarene i går aftes. Hvis der er bemærkninger i dag, vil de bli-ve taget med til den politiske behandling og som baggrundsmateriale for Implemente-ringsgruppens arbejde, men det er også i orden, hvis deltagerne først sender bemærk-ninger i næste uge – de vil også blive viderebragt.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Det lyder som en proces, der har været i gang et stykke tid, men HMU’erne fik kun tre ugers høring. Der stod i høringsbrevet, at RMU kun skulle orienteres, ikke høres. Det her går jo netop på tværs af regionen. Ærgerligt, at vi snubler i denne høringsproces.


• Regner med, at I tager det, som anføres i HMU-høringssvarene, med ind
i imple-menteringsgruppen.


• Sagen i Gødstrup er formentligt først tilendebragt i 2027. Vi skal have stærke folk på i forhold til den kommende voldgift.


• Hvorfor skal vi have to projektdirektører? Finansieringen kommer af, at vi gen-bruger den lønsum, som vi allerede har på to stillinger.


• Kunne vi med fordel skubbe høringen, så der kan nå at være en reel høring af RMU af respekt for de HMU-høringssvar, som er kommet ind? Der bør være en ordentlig høring. Udfordringen er, at hvis det tager tre måneder mere, så skal de medarbejderne, som er i spil, vente endnu tre måneder. Hvad tænker RMU-formandskabet?


• Det blev aftalt, at der i forlængelse af mødet med forretningsudvalget 21. maj laves et kort møde (15 min), hvor de, som kan, deltager. RMU-medarbejderside kan frem til næste fredag den 3. maj indsende bemærkninger til sekretariatsfunk-tionen/Jakob Olesen. Der laves på baggrund af de indkomne bemærkninger en sammenskrivning/et udkast til høringssvar, som vil blive drøftes på mødet den 21. maj.


Konklusion

RMU fik en orientering om status vedrørende samling af regionens bygherreorganisation og de indkomne høringssvar. Det blev aftalt, at der i forlængelse af mødet med forret-ningsudvalget 21. maj laves et kort møde vedrørende høringssvar fra RMU. RMU-medarbejderside kan frem til den 3. maj indsende bemærkninger til sekretariatsfunktio-nen/Jakob Olesen, som vil blive sammenskrevet til mødet.


Etableringen af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut

Jonas Dahl orienterede i forlængelse af punktet om, at Danske Regioners bestyrelse har besluttet at etablere et nyt kvalitetsinstitut. Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingspro-gram (RKKP), som organisatorisk er placeret i Region Midtjylland, lægges ind i det nye institut. Danske Regioner udarbejder en model og en proces, som vi får ultimo maj. Det bliver i høj grad LMU for RKKP, som inddrages, men hvis der sker en ændring, som gør, at RMU skal inddrages vil vi række ud til næstformandskabet.


Det blev bemærket fra medarbejderside, at HMU for administrationen for fællesfunktio-ner mv. formentligt ikke vil have ret mange bemærkninger hertil, men det er ærgerligt at skulle af med RKKP igen. De er blevet godt integreret i Region Midtjylland.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

7. Pause (kl. 14.10-14.25 - 15 min)

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

8. Drøftelse af forslag til temaer til møde med forretningsudvalget 21. maj 2024 (kl. 14.25-14.35 - 10 min)

Resume

Forslag til temaer på mødet med forretningsudvalget drøftes.

Det indstilles,

at forslag til temaer på mødet med forretningsudvalget drøftes.


Sagsfremstilling

RMU drøfter, hvilke temaer der skal lægges op til at fokusere på i forbindelse med mødet med forretningsudvalget den 21. maj 2024.


Forslag:


1. Orientering om og drøftelse af Region Midtjyllands økonomi og input til budgetprocessen (formelt obligatorisk punkt)

2. Dialog om sundhedsstrukturkommissionen

3. Andre forslag?

Beslutning

Jonas Dahl konstaterede indledningsvist, at det godt kan blive vanskeligt at drøfte struk-turkommissionen, når deres forslag først forventes at foreligge medio juni.


Der fulgte herefter en drøftelse af, om politikerne kan være interesserede i en drøftelse af, hvad de besparelser og processer, der er sat i gang, afstedkommer. Har de virket efter hensigten, og hvad har de medført? Det blev opsamlende foreslået at drøfte den fremadrettede budgetproces på et mere strategisk niveau.


Der var enighed om at skippe dialogen om sundhedsstrukturkommissionen, og temaet for mødet bliver en orientering om og drøftelse af Region Midtjyllands økonomi og input til Budget 2025 og budgetprocessen 2025, så delen omkring budgetprocessen skærpes.


Konklusion

Der arbejdes videre med at forberede mødet, hvor temaet bliver orientering om og drøf-telse af Region Midtjyllands økonomi og input til Budget 2025 og budgetprocessen 2025.


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

9. Drøftelse af planlægning af døgnseminar 12.-13. september 2024 (kl. 14.35-14.45 -10 min)

Resume

Forslag til temaer på RMU's døgnseminar 12.-13. september 2024 drøftes.

Det indstilles,

at forslag til temaer på døgnseminaret drøftes.

Sagsfremstilling

Der afvikles RMU-døgnseminar 12.-13. september 2024. HMU-formandskaberne og én arbejdsmiljørepræsentant fra hvert HMU inviteres til at deltage i temadrøftelserne begge dage i lighed med sidste år. RMU afvikler sit ordinære møde om torsdagen fra kl. 12.30-15.00, hvorefter deltagerne fra HMU'erne støder til.


Forslag til temaer på døgnseminaret drøftes.

Der er tidligere lagt op til at fokusere på følgende temaer:

  • Arbejdet med transformation, og herunder hvordan medarbejderne involveres samt faglige prioriteringer og digitalisering
  • Sundhedsstrukturreformen

Speeddating fungerede rigtig godt de forrige to år, og formandskabet foreslår derfor noget lignende igen i år, hvor arbejdspladserne inspirerer hinanden med konkrete cases.


Døgnseminaret afvikles i år på Hotel Ry, Kyhnsvej 2, 8680 Ry.


Der lægges op til, at formandskabet i RMU og Koncern HR får ansvar for den videre praktiske planlægning af døgnseminaret. Der vil formentligt blive behov for en vis fleksibilitet i programmet på grund af usikkerhed omkring sundhedsstrukturkommisionens udspil.


RMU-repræsentanterne er også velkomne til at sende input/forslag til temadrøftelser efter RMU-mødet.

Beslutning

Jonas Dahl konstaterede, at der er lagt op til at drøfte transformation og sundhedsstruk-turkommissionen, og at han desuden har lyttet sig til, at der er behov for at bruge noget tid sammen i denne kreds.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Det blev fra medarbejderside bemærket, at der igennem de sidste år har været en række udfordringer, som også har påvirket RMU. Der har været en stram øko-nomi med besparelser og afskedigelser, og tonen er blevet lidt mere hård i udval-get. Medarbejdersiden havde drøftet på deres formøde, om man denne gang skul-le undlade at invitere HMU-formandskaberne, men var enige om, at det ville være ærgerligt.


• Der er behov for at bruge tid sammen, finde hinanden igen og drøfte, hvordan vi skal arbejde sammen. Spørgsmålet er om det skal være på RMU-seminaret eller en anden dag. En mulighed er også alene at invitere HMU-formandskaberne til 2. dagen på seminaret i lighed med tidligere.


• På ledelsesformødet havde man også drøftet afvikling af seminaret. Det er væ-sentligt, at vi har arbejdsmiljødrøftelsen sammen med HMU’erne, men den kan evt. skæres til. Det er også vigtigt at have HMU’erne med, hvis vi skal drøfte strukturreformen, da alle områder bør være repræsenteret i den dialog.


• Nogen gav udtryk for, at de ville have det skidt med at slette en reservation, som var lavet, mens andre tænkte, at det kunne være fint, at HMU’erne alene deltog på 2. dagen, som eventuelt kunne gøres lidt længere.


• Der var enighed om, at emnerne bliver strukturreformen, transformation og arbejdsmiljødrøftelsen. Formandskabet drøfter, hvordan det skrues sammen i for-hold til HMU’ernes deltagelse.


Konklusion

Forslag til temaer på døgnseminaret blev drøftet og det blev besluttet, at emnerne bliver strukturreformen, transformation og arbejdsmiljødrøftelsen. Formandskabet har efter-følgende besluttet, at HMU’erne kun inviteres til at deltage på 2. dagen, og at dagen for-længes lidt, hvis det kan lade sig gøre.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-13-2-22-23

10. Nye regler for registrering af ansattes arbejdstid (kl. 14.45-15.00 - 15 min)

Resume

Den 1. juli 2024 træder der en ny lov i kraft om arbejdstid. RMU orienteres om den foreløbige status vedrørende implementeringen i Region Midtjylland, og der lægges op til, at emnet drøftes på næste møde i RMU.

Det indstilles,

at RMU tager den foreløbige orientering til efterretning, og at implementeringen af den nye lovgivning drøftes på RMU-mødet i juni.

Sagsfremstilling

Folketinget har den 23. januar 2024 vedtaget en ændring af arbejdstidsloven, som bl.a. medfører en pligt til at registrere arbejdstid. Samtidigt bliver det for medarbejdere med rådighedsvagt fra hjemmet muligt at indgå aftaler om fravigelse af den maksimale ugentlige arbejdstid, såfremt det aftales med de faglige organisationer og den enkelte medarbejder.
Loven træder i kraft den 1. juli 2024.


Formålet er bl.a. at sikre, at regler om maksimal ugentlig arbejdstid overholdes, ligesom der indføres mulighed for, at visse medarbejdere med rådighedsvagt fra hjemmet kan indgå en opt-out aftale, som indebærer, at der kan arbejdes ud over 48 timer i gennemsnit. Opt-out betyder i forhold til reglerne om maksimal arbejdstid, at medarbejdere omfattet af aftale om opt-out frivilligt accepterer at arbejde flere timer end det, der er fastsat i loven


Vedrørende registrering af arbejdstid:

Der stilles krav om, at registreringen skal ske i et system, der er objektivt, pålideligt og tilgængeligt.

Hovedparten af Region Midtjyllands ansattes arbejdstid registreres i PDC plan og ellers anvendes medarbejderNET. Regionen har derfor allerede i dag systemer, der understøtter hensigten i loven, og som er tilgængelige for medarbejderne.


Udgangspunktet forventes at være som i dag, at det udelukkende er afvigelser fra den almindelige arbejdstid, der skal registreres. Denne fremgangsmåde afventer dog en afklaring fra Danske Regioner. Loven lægger op til, at medarbejdere, der selv tilrettelægger deres arbejdstid, ikke er omfattet af pligten til at registrere deres arbejdstid. Regionen afventer en præcisering fra Danske Regioner om, hvem der er omfattet af registreringspligten. På grund af overenskomstforhandlingerne 2024 forventes der først en tilbagemelding fra Danske Regioner i løbet af april måned.


En nærmere beskrivelse af, hvordan den nye lov tænkes implementeret, forventes derfor først at blive forelagt RMU den 19. juni 2024.


Vedrørende opt-out:

Indgåelse af en aftale om, at der kan arbejdes ud over 48 timer i gennemsnit om ugen bliver muligt for visse medarbejdergrupper, som har rådighedsvagt fra hjemmet. Det forudsættes, at der indgås en aftale med de faglige organisationer om, at opt-out kan anvendes.


Regionen er bekendt med, at der centralt er indgået aftaler herom med FAS, YL for så vidt angår læger og speciallæger og med FOA for så vidt angår ambulancepersonale.


Der skal dog også på baggrund af disse overordnede aftaler indgås aftale med den enkelte medarbejder. Der bliver arbejdet på at understøtte denne mulighed teknisk og organisatorisk.

Beslutning

Mette Flemming gav en foreløbig status vedrørende implementering af de nye regler for registrering af ansattes arbejdstid.


Reglerne stammer fra
EU-og er gældende fra 1. juli. Reglerne indebærer to ting, dels at
arbejdstid skal registreres. Og dels bliver der for nogle grupper med rådighedsvagt fra hjemmet muligt at indgå aftaler om fravigelse af den gennemsnitlige maksimale arbejds-tid. Indtil videre har Danske Regioner indgået aftale med YL, FAS og FOA (ambulanceper-sonale), som gør det muligt, at aftale afvigelser fra arbejdstiden med de konkrete med-arbejdere.


Lige nu arbejdes der med, hvordan vi kan få de nye regler implementeret på en god må-de i Region Midtjylland, og vi er i tæt dialog med de øvrige regioner. Der skal laves vej-ledningsmateriale eller retningslinjer, hvilket vi er i dialog med Danske Regioner om.


Planen er, at RMU skal se det materiale, som vi får udarbejdet, på næste RMU-møde.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• På et DJØF-arrangement fremgik det, at man har undersøgt, om departements-cheferne kan fritages for at registrere deres arbejdstid, og de kan de ikke. Det er svært at lægge snittet. Vurderingen af, hvem der kan undtages fra bestemmel-serne er vanskeligt, og det er noget, som også drøftes med Danske Regioner. Vi ved endnu ikke, hvor snittet præcist kommer til at ligge.


• Der bør være et skarpt blik på rådighedsvagterne. Herunder, at der er andre medarbejdergruppe, der har rådighedsvagt fra hjemmet. Det vil kunne give an-ledning til udfordringer lokalt.


• Er der bare ét system at registrere i eller bliver der flere? Der tænkes meget i, at vi skal angive afvigelser og i de systemer, som vi allerede har til rådighed.


Konklusion

RMU fik en foreløbig orientering om status vedrørende implementering af den nye lov om arbejdstid. Der gives en nærmere beskrivelse af, hvordan den nye lov tænkes implemen-teret på RMU-mødet 19. juni 2024.


Sløring, logning og pseudonymisering

Det blev indledningsvist på mødet aftalt at vende sløring i forbindelse med dette punkt.

Det problematiseres, at det registreres, når medarbejdere fra socialområdet og psyki-atrien har været inde i journaler i forbindelse med PSP-samarbejde. Det er vurderingen, at når man går ind og har en anden funktion, så burde man kunne logge on på en anden måde. Der bør være mulighed for flere log-on. Det aftales, at Henrik Ørskov fremsender en konkret beskrivelse af udfordringerne til direktionen.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-30-72-55-23

11. Opstarten af Lægevagtens Natberedskab (kl. 15.00-15.10 - 10 min)

Resume

 Regionen har overtaget lægevagtsopgaverne om natten fra den 1. marts 2024. Der gives en skriftlig orientering om opstarten.

Det indstilles,

at RMU orienteres om opstarten af Lægevagtens Natberedskab med mulighed for spørgsmål og kommentarer.


Sagsfremstilling

Regionsrådet besluttede i maj 2023 en model for regionens overtagelse af lægevagten om natten. Regionens natordning, Lægevagtens Natberedskab, skal sikre borgere i regionen med akut ikke-livstruende sygdom eller skade, der ikke kan vente til næstkommende dag, adgang til relevant rådgivning og hjælp i nattetimerne (kl. 23-08).


Regionen har overtaget lægevagtsopgaverne om natten fra den 1. marts 2024. Herunder gives en skriftlig orientering om status efter de første 17 nætter med Lægevagtens Natberedskab.


I alt er 5.031 borgere blevet visiteret i telefonvisitationen mellem 23-08. I den sammenlignelige periode i 2023 visiterede PLO 5.308 borgere.

Knap 18 % af opkaldene i de første 17 nætter i Lægevagtens Natberedskab er blevet håndteret via video. Til sammenligning benyttede PLO video i lidt over 11 % af opkaldene.


Visitationerne i de første 17 nætter i Lægevagtens Natberedskab har ledt til:

  • 4.103 er blevet afsluttet i telefonvisitationen (4381). Hovedparten til egen omsorg/kontakt til egen læge/Lægevagten næste dag. En mindre andel er henvist til akut fremmøde på hospital.
  • 183 sygebesøg (598), hvoraf en mindre andel efterfølgende er blevet visiteret til hospital.
  • 253 konsultationer hos lægevagten i Gødstrup, hvoraf en mindre andel efterfølgende er blevet visiteret til hospital.
  • 492 konsultationer hos lægevagten i Aarhus (329), hvoraf en mindre andel efterfølgende er blevet visiteret til hospital.


Til sammenligning er der i ovenstående i parentes, vist tal for PLO lægevagten for natten i den sammenlignelige periode sidste år.


Samlet set er 322 patienter blevet visiteret til hospitalerne enten direkte via telefonvisitationen eller efter konsultation/sygebesøg i Lægevagtens Natberedskab.


Tallene indikerer, at det er lykkedes at flytte aktivitet fra sygebesøgsbiler til de to konsultationer i Aarhus og i Gødstrup, og at andelen af borgere, der visiteres til enten konsultation eller sygebesøg fra visitationen, er på samme niveau, som i PLO regi.


Tilbagemeldingerne fra både personale i Lægevagtens Natberedskab og fra hospitalerne er, at starten generelt er forløbet godt. Hospitalerne melder tilbage, at antallet af visitationer til vurdering i akutmodtagelserne ligger på samme niveau, som i PLO regi.


Til og med søndag den 17. marts har der været en lav gennemsnitlig ventetid til telefonvisitation på 8 minutter og 36 sekunder. I den sammenlignelige periode sidste år var den gennemsnitlige ventetid i PLOs lægevagt 12 minutter og 46 sekunder. I løbet af marts, april og maj vil der løbende skulle indkøres nyt personale i visitationen, som skal have første vagt i ordningen. Der vil således komme udsving i ventetiderne i perioden. Præhospitalet drager løbende læring og følger tæt op på aktiviteten og bemandingen.


På mødet vil lægefaglig direktør i Præhospitalet, Palle Juelsgaard, kort supplere med, hvordan påsken er gået. Der vil være mulighed for spørgsmål og kommentarer.

Beslutning

Den skriftlige orientering blev taget til efterretning.   

Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-16-4-47-24

12. Ny 2-faktor login og optimering af NDIS-processen (kl. 15.10-15.20 - 10 min)

Resume

Den nye 2-faktor login kræver et tidsforbrug, der for nogle er generende i klinikken, hvor mange skifter arbejdsplads ofte og deles om pc’erne.

Digitalisering og It redegør i punktet for den nye login-løsning og de valg, som er truffet.

Desuden bliver der redegjort for de mulige ændringer i systemet, som man arbejder med i øjeblikket.

Det indstilles,

at orienteringen tages til efterretning med mulighed for spørgsmål og kommentarer.

Sagsfremstilling

Der er fra medarbejderside henvist til, at vi i Region Midtjylland har implementeret 2-faktor login, og der har været løftet en sag på HMU på AUH den 26. januar 2024 efter indstilling fra et LMU, hvor login-proceduren har forsinket behandling ved hyperaktive kejsersnit. Sagen blev indberettet som UTH, da der har været frygt omkring betydningen for patientsikkerheden.


RMU orienteres nedenfor om den nye login-løsning og de valg, som er truffet. Desuden bliver der redegjort for de mulige ændringer i systemet, som man arbejder med i øjeblikket.


2-faktor autentificering blev rullet ud i Region Midtjylland og i de øvrige regioner i løbet af sommeren og efteråret 2023. Baggrunden var et nationalt, lovmæssigt krav om at sikre nationale systemer med særligt følsomme data med 2-faktor autentifikation. Det var ikke længere godt nok at beskytte data med brugerID og password. Der skulle kobles ekstra sikkerhed på.


I Region Midtjylland valgte vi, at sikkerhedsmodellen også skulle gælde for regionale it-systemer fx. MidtEPJ. Dette for at være på forkant med krav, som kommer via NIS2-forordningen ultimo 2024. Dette krav vil også møde andre regioner, som kun har løst opgaven gældende for de nationale it-systemer som FMK, SEI, Virk.dk mfl.


Selve login metoden er løst på samme måde i alle fem regioner. Der anvendes medarbejderkort i kombination med pinkode, og regionerne har taget udgangspunkt i produkter, som de i forvejen anvendte. Endvidere tilbyder vi login med MitID, da det er en let adgang, hvis medarbejderen har glemt sit kort. Denne løsning er kommet til under projektet, som en ekstra mulighed.


Målet i Region Midtjylland har hele tiden været en løsning, hvor man lægger medarbejderkortet på en læseenhed og indtaster sin PIN-kode. Sådan fungerer det bare ikke i dag. Det skyldes flere forhold:

  • Der er ekstra trin i løsningen, fordi vi, som nævnt ovenfor tilbyder muligheden for login med MitID. Det har været et ønske fra flere sider i regionen og er nyttigt, når bruger har glemt sit medarbejderkort eller arbejder hjemme. Login processen kan forenkles hvis denne mulighed fjernes, men det vil give udfordringer da mange er rigtig glade for denne mulighed.
  • Region Midtjyllands løsning anvender et produkt fra Opentext (tidl. MicroFocus), som kræver flere klik end den løsning fra Imprivata og Signaturgruppen, som de øvrige regioner anvender. For Region Midtjylland vil et skift væk fra Opentext betyde en stor merudgift.
  • Der er kommet opdateringer af Chrome/Edge, som kræver ekstra klik.


Mulige optimeringer

Digitalisering og It undersøger mulighederne for at udskifte login-komponenten med Imprivatas løsning. Det vil kræve en større ændring af vores setup omkring Pc’erne og en stor millioninvestering i licenser, hvis vi skal tage den i brug. Derfor er der foreløbig kun tale om en indledende undersøgelse.


Det er muligt at fjerne muligheden for at logge ind med MitID. Man kan også gøre medarbejderkortet til standard og MitID til et supplement. Dette vil gøre loginprocessen kortere, da brugeren ikke altid skal vælge mellem regionsID og MitID. Disse muligheder undersøges i øjeblikket. Det sker i lyset af, at der vil komme krav om 2-faktor login til Windows (NIS2-forordningen). Med andre ord, at adgangen til alle regionens data skal beskyttes bedre.


Digitalisering og It har desuden åbnet en sag hos Microsoft for at få gjort noget ved det ekstra klik, som opgraderingen af internetbrowserne primo marts har betydet. Microsoft er vendt tilbage og har anvist en mulig vej, som Digitalisering og It er ved at afsøge. Den vil dog kræve en ændring i produktet fra Opentext.


Digitalisering og It er klar over, at 2-faktor autentificering kun er en del af den samlede login-proces. Derfor undersøger man også mulighederne for at forbedre login-proceduren til Citrix.


Styring af optimerings-arbejdet

Der har været forslag om en arbejdsgruppe, der skal se på problemerne. Styregruppen for NDIS-opfølgning og Windows login arbejder med problemerne. Den består af repræsentanter fra IT, Socialstaben og Sundheds IT AUH.


Repræsentanter for klinikken bliver løbende inddraget. Styregruppen kan eventuelt supplere sig formelt med repræsentanter for klinikken eller etablere en separat referencegruppe.

Beslutning

Jonas Dahl orienterede om, at Digitalisering og It , på baggrund af medarbejdersidens ønske om at få 2-faktor login på dagsordenen, har beskrevet i sagsfremstillingen, hvad det handler om. Vi har en ret skarp lovgivning på området, og trusselbilledet udefra er markant højere nu end for halvandet år siden, og vi er nødt til at beskytte vores data. Men vi kan godt se, at der er andre regioner, som gør noget andet, og vi skal finde en vej i at sikre, at det både er nemt for medarbejderne og sikkert. Der er en Implemente-ringsgruppe, som ser på det. Grunden til, at vi adskiller os, er, at vi i Region Midtjylland har valgt en løsning, hvor vi kan logge på med MitID, hvilket der både er fordel og ulem-per i. Det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt at stå i en akutsituation og fumle med login.


Opsummering af bemærkninger og spørgsmål fra mødedeltagerne:


• Trusselbilledet anerkendes, men de mange gange man skal have kortet op og klik-ke er ret tidskrævende. Det sker for mange medarbejdere mange gange om da-gen. Kan ikke se, hvad 2-faktor login har med sikkerhed at gøre? 2-faktor login følger med den løsning, som vi har valgt her i regionen.


• Emnet var på AUH’s HMU. Risikoen kan gælde alle akutte situationer. Noget andet er, hvor meget tid det tager og hvor ofte, vi logger ind. De mange logins bidrager desuden negativt til arbejdsglæden.


• Der bør gøres noget for at ændre det. Det har skulle gå hurtigt, og der har ikke været så meget tid til klinikerinddragelse. Digitalisering og It kan med fordel ind-drage brugerne.


• Der er også noget i forhold til økonomi, og den arbejdstid man bruger på det.


• Det er ikke alene et hospitalsproblem. Det gælder også socialområdet, hvor man klikker ind mange gange, fordi der er meget kort tidsinterval fra man logger af sin pc og til man skal logge ind igen.


• Vi skal overholde lovgivningen, men det kan ikke passe, at man skal indtaste login så mange gange. Hvis muligheden for login via MitID er en del af problemet, så bør det udskilles fra de normale loginprocesser. Det er kortlæsningen, som skal virke.


• Der bør være en afvejning af, at man skal kunne bruge MitID. MitID er også må-den vi benytter hjemmefra - og hvis man har glemt sit ID-kort.


• Jonas Dahl sagde afslutningsvist, at der vil blive givet en tilbagemelding til Digitali-sering og It. Han hører behov for mere brugerinddragelse og villighed til at gå på kompromis med MitID, dog så der fortsat evt. via en særskilt login proces vil være en bagdør.


Konklusion

RMU fik en orientering om ny 2-faktor login og optimering af NDIS-processen. RMU’s in-put videreformidles til Digitalisering og It .


Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

13. Kommunikation fra mødet og planlægning af kommende møder (kl. 15.20-15.30 - 10 min)

Resume

Mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer fra mødet til HMU´erne.

Det indstilles,

at mødeafviklingen drøftes med henblik på videreformidling af relevante informationer til HMU'erne og


at de foreløbige punkter til kommende RMU-møder tages til efterretning.

Sagsfremstilling

Det drøftes, hvilke informationer fra mødet RMU ønsker at videreformidle til HMU'erne, MidtNyt mv.


Der foreligger foreløbigt følgende "bruttoliste" med forslag til emner/dagsordenspunkter til de kommende RMU-møder:

  • Opfølgning på OK24
  • Besparelser - fortsat, og herunder dialog om evt. input til budgettet 2025 (juni-mødet)
  • Arbejdet med transformation og herunder faglige prioriteringer og digitalisering (temadrøftelse på døgnseminaret)
  • Ændring af arbejdstidsloven
  • Rekruttering og tilknytning (løbende med fokus på forskellige perspektiver)
  • Orientering om arbejdet i følge- og dialoggruppen om personale og mangfoldige arbejdspladser nedsat af RMU (løbende)
  • Strukturreformen og sundhedsklynger

Beslutning


Der kommunikeres om følgende fra dagens møde:


• RMU fik en præsentation af hovedbudskaber af projekt "Matterhorn" - resultater fra kortlægning af funktionslederes trivsel og psykiske arbejdsmiljø på hospitaler i Region Midtjylland, og hvordan der er arbejdet med opfølgningen. Datarapporten med resultater er vedlagt som bilag.


• RMU drøftede status på økonomien på baggrund af regnskab 2023, og herunder bl.a. de usikkerheder der har været
i forhold til PL-reguleringen, som vil blive ud-møntet til finansiering af de centralt aftalte lønstigninger mv. Inddragelse af MED-systemet i forhold til budget 2025 blev gennemgået. Frist for udtalel-se/bemærkninger fra RMU-medarbejderside til 1. behandling er 24. juni. Forslag til budget 2025 offentliggøres til høring 8. august, og frist for høringssvar fra HMU’erne er 23. august. Frist for supplerende høringssvar fra RMU er 28. august. De plancher, som blev anvendt i forbindelse med punktet, er vedlagt som bilag.


• RMU fik en orientering om den nye login-løsning og de valg, som er truffet. De mulige ændringer i systemet, som Digitalisering og It arbejder med i øjeblikket, blev drøftet.


Konklusion

Der kommunikeres til HMU'erne om hovedbudskaber fra dagens møde. De foreløbige punkter til kommende RMU-møder blev taget til efterretning.



Tilbage til toppen
Sagnr.: 1-01-72-25-23

14. Gensidig orientering, eventuelt og evaluering af mødet (kl. 15.30 - 15.35 - 5 min)

Beslutning

Jonas Dahl orienterede om, at han pt. er på rundtur hos HMU’erne, og det har været en meget god oplevelse. Han mangler Regionshospitalet Horsens og Socialområdet. Han lyt-ter sig til, at der er en god dialog i HMU’erne.

Tilbage til toppen